We doen onze bankzaken op internet, we kopen artikelen via de webshop en we schrijven ons gemakkelijk in voor een nieuwsbrief of krant. Tegenwoordig is de tablet en mobiele telefoon voor ouderen ook goed inzetbaar voor dagelijkse zaken. Maar we moeten niet vergeten dat er ook veel gevaren zijn op het internet. Want internet criminelen hebben het ook op de senioren gemunt.

Helaas wordt het telkens weer duidelijk. Senioren zijn een gewild doelwit voor criminaliteit. Ook op internet. En dat we hiervan op de hoogte zijn is maar goed ook. Zo kunnen wij er tenminste wat tegen doen.

Een aantal zaken zijn belangrijk om in het oog te houden als het komt tot online criminaliteit. Deze hebben wij voor u op een rijtje gezet. Door hiermee rekening te houden wapent u zich tegen de meest voorkomende internetcriminaliteit.

  • Internetcriminelen willen dat u heel snel een beslissing maakt. Ga dus nooit ergens overhaast op in. Een nachtje ergens over slapen heeft nog nooit iemand schade aangericht.
  • Mocht u twijfelen over de echtheid van een aankoop, neem contact op met de verkoper. Gewoon via de telefoon even met iemand praten geeft vaak snel duidelijkheid of het gaat om een echte aanbieding of een valse.
  • Iets wat te mooi om waar te zijn is, is dat meestal ook. Als u plotseling een email krijgt waarbij het gaat om een prijs of een geldbedrag dat u heeft gewonnen, terwijl u dat helemaal niet had verwacht, dan is dat in 99 van de 100 gevallen ook echt niet waar. Jammer maar helaas.
  • Altijd uitkijken met plotselinge berichten van een bank of maatschappij. Deze sturen vaak geen betalingsverzoeken of verzoeken om persoonlijke informatie per email zonder dat u daarvan op de hoogte bent. Twijfelt u, bel gewoon even op, dan kan de betreffende instantie u vertellen of de email van hun afkomstig is.

Nu weet u waarvoor u moet waken tijdens het surfen en e-mailen op de tablet en smartphone. Zo kunt u prettig op internet zonder dat u gevaar loopt door criminelen op de hak te worden genomen.

Veel plezier op internet.

Voor meer informatie over internetfraude bij senioren kijk even op https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/senioren-als-doelwit-oplichters/#anchor5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *